Durerea dentara apare in momentul cand pulpa dintelui este expusa, deranjata sau inflamata. Pulpa dentara este stratul intern al dintelui care este acoperit de un strat de dentina si apoi de un strat dur, vizibil, numit smalt, care este bogat in minerale. Durerea dentara poate sa apara chiar daca este deteriorat doar stratul superficial de smalt, fiind expusa dentina.
Este foarte important sa mergeti la medical dentist in momentul in care apar durerile dentare, astfel incat acesta sa descopere cauza si sa aplice tratamentul corespunzator pentru usurarea disconfortului.
Cele mai frecvente cauze de durere de dinti sunt urmatoarele:
- Caria dentara
- Abcesul dentar – o complicatie a cariei dentare
- Boli gingivale – cunoscute sub numele de gingivita si in cazuri mai severe, boala parodontala
- Disfunctii temporo-mandibulare
- Un dinte fisurat
Pentru prevenirea cariilor dentare, trebuie sa se consume cat mai putin zahar posibil, deoarece acidul care ajunge sa deterioreze smaltul prin carie este creat de bacteriile care se hranesc cu zaharul si amidonul din cavitatea noastra bucala. Deci, este de preferat sa va periati dintii dupa fiecare masa sau gustare cu o pasta de dinti cu fluor. Folosirea atei dentare va ajuta, de asemenea, foarte mult. Prin atentia acordata periajului dentar si folosirii atei dentare, este oprita formarea placii bacteriene.
Pentru tratarea cariilor dentare, dentistul va aplica un material fizionomic in cavitatea formata de carie dupa curatarea acesteia(obturatie/plomba) sau va acoperi dintele afectat cu o coroana dentara, in cazul in care substanta dentara ramasa nu este sufcienta pentru obturarea cavitatii formate. In cazul in care caria afecteaza pulpa dentara va fi nevoie de un tratament de canal sau chiar de o extractie a dintelui afectat pentru a opri durerea dentara.
Abcesele dentare apar atunci cand o carie a fost lasata netratata. In acest caz bacteriile au infectat tot tesutul pulpar, pana la tesutul osos de la nivelul varfului radacinii dentare provocand o durere severa. Pentru tratarea acestei complicatii va terbium sa fie efectuat un tratament de canal, iar daca acesta nu are succes, atunci dintele va trebui sa fie extras.
Bolile gingivale apar atunci cand tesutul moale din cavitatea bucala devine infectat din cauza acumularii de placa bacteriana si tartru de-a lungul liniei gingivale. In acest caz, este foarte posibil ca durerea dentara sa fie insotita de sangerarea gingiilor. In cazurile usoare de boala gingivala, medical dentist va poate ajuta sa fiti mai informati, in scopul imbunatatirii igienei orale
Poate fi necesara si o planare radiculara care consta in eliminarea placii si tartrului de la nivelul radacinilor expuse. In cazuri mai severe este necasar un chiuretaj subgingival care consta in eliminarea tesutului inflamat. Antibioticele pe cale orala, vor trebui, de asemenea, sa fie luate impreuna cu aceste proceduri.
Bruxismul duce adesea la disfunctii temporo-manipulate. Aceste disfunctii sunt adesea caracterizate prin dureri musculare in jurul maxilarului, dureri dentare si limitarea miscarilor maxilarelor. Pentru tratament se recomanda purtarea unor gutiere si se prescriu anticline pentru usurarea durerilor.
Fisurile dentare apar din mai multe motive, cum ar fi bruxism, mestecarea pe un obiect dur sau modificari extreme de temperatura pe dinti (cum ar fi consumul de alimente foarte calde urmate imediate de o bautura foarte rece). Toate acestea pot provoca fisuri dentare cu expunerea dentinei sau a pulpei dentare si aparitia durerii. Durerea se agraveaza in timp, daca sunt lasate netratate deoarece pulpa dentara se infecteaza.
Daca aveti o fisura vizibila la nivelul dintilor care nu este insotita de durere, atunci aceasta este considerate ca facand parte din anatomia naturala a dintelui. Acestea apar de obicei odata cu varsta si nu au nevoie de tratament.
In cazuri foarte rare, durerea dentara poate sa apara cauzata de :
- Angina
- Boala de inima
- Infarct miocardic
Oricare ar fi cauza durerii dentare, este important sa consultati un medic dentist care sa determine cauza si sa aplice un tratament adecvat. Este important de stiut insa ca o rutina de igiena orala va preveni orice durere dentara care poate sa apara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu