Consultatie Gratuita Copii

Consultatie Gratuita Copii

05.12.2011

Durerea de dinti ! Ce este de facut?


Durerea dentara apare in momentul in care nervii dintilor sunt iritati sau cand gingiile se inflameaza. Desi pulpa dentara, dentina si smaltul protejeaza nervii, dintii sunt predispusi la diverse leziuni care pot provoca dureri puternice. 
Durerile de dinti sunt cel mai greu de suportat, deoarece au loc intr-un mediu inchis. Totusi, in mare parte, cauzele durerii dentare nu sunt periculoase si nu au urmari grave, daca se respecta o igiena corespunzatoare si daca se intervine stomatologic, din timp.
Ce provoaca durerea dentara?
Una dintre principalele cauze este caria dentara. Bacteriile prezente la nivelul placii dentare transforma glucidele alimentare in acid care la randul lui erodeaza smaltul protector al dintilor. Odata smaltul erodat, bacteriile se instaleaza in dentina – tesut care formeaza pulpa dintelui si care acopera nervul. Netratata, caria se dezvolta si se extinde la nervi ceea ce declanseaza dureri severe.
Infectiile gingiei sunt de asemenea cauze frecvente ale durerii dentare. Tartrul de pe dinti irita gingiile care se inflameaza, se desprind si dezvelesc radacina dintilor. Ulterior, in momentul perierii dintilor sau in cazul unui consum de alimente prea calde sau prea reci apar durerile dentare.

Cum sa prevenim aparitia durerilor de dinti?

1. Mentineti-va dintii sanatosi spalandu-i cel putin de 2 ori pe zi si preferabil de fiecare data dupa ce mancati. Folositi ata dentara pentru a indeparta particulele alimentare dintre dinti.
2. Reduceti aciditatea din gura de la sfarsitul mesei, incheind gustarea cu alimente antiacide naturale cum sunt alunele si branza. De asemenea puteti combate aciditatea si clatind gura cu apa.
3. Reduceti consumul de carbohidrati rafinati cum ar fi faina sau zaharul deoarece acestea ajuta la formarea tartrului si ridica nivelul acidului din gura.
4. Preveniti activitatea bacteriana clatind zilnic gura cu cateva picaturi de tinctura de smirna intr-un pahar cu apa.
5. Beti des ceaiuri deoarece acestea sunt o sursa buna de fluor mineral care lupta impotriva cariilor. De asemenea ceaiurile mai contin tanin care combate activitatea bacteriana de la nivelul bucal.
6. Consumati telina deoarece aceasta indeparteaza tartrul prin efectul sau abraziv.

Cateva remedii naturale pentru  combaterea durerilor dentare:
- Daca va dor dintii, daca aveti gingiile inflamate sau daca aveti dureri de la un abces, pana ajungeti la medicul stomatolog, ceea ce este indicat in aceste situatii, aplicati o compresa fierbinte timp de 5 minute la fiecare jumatate de ora, dupa care clatiti gura cu apa sarata calduta.
- Ceaiurile de hamei, valeriana sau de laptuci salbatice alina durerile dentare pentru ca au efect calmant asupra sistemului nervos. 
- Puneti un tampon de vata inmuiata in tinctura de echinaceea sau ulei de cuisoare (cuisoarele contin un 
anestezic folosit adesea de medicii stomatologi numit eugenol) pe dintele afectat. 
- Mestecati scoarta de frasin galben sau aplicati o pasta din scoarta pisata amestecata cu putina apa.
Medicamentele necesare pentru a calma durerea dentara.
Aceste medicamente se pot administra fara reteta medicala:
•    Paracetamol – tratamentul simptomatic al durerilor acute si cronice, de intensitate mica si moderata;
•    Aspirina – alunga durerea si reduce inflamatia. Este contraindicata in caz de sangerari bucale;
•    Ibuprofen – alunga durerea si reduce inflamatia. Este un medicament eficient impotriva durerilor acute.
In cazul in care durerea persista este indicat sa mergeti la medicul stomatolog.

Articol publicat de Dr. Nicoleta Darla-medic stomatolog 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu